Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Invazivna korovska vrsta - Asclepias syriaca (Cigansko perje)
Invazivna korovska vrsta - Asclepias syriaca (Cigansko perje)

Pripada familiji Asclepiadaceae i vodi poreklo iz Severne Amerike. Kod nas je veoma rasprostranjena. U našoj zemlji se ima nekoliko naziva kao što su cigansko perje, svilenica ili divlji duvan. Nalazi se na osunčanim otvorenim staništima, pored kanala, nasipa, reka i peskovitim zemljištima. Takođe je veoma zastupljena u Deliblatskoj peščari kao i pored reka na aluvijalnim nanosima.

 

Višegodišnja zeljasta biljaka, razmnožava se semenom i rizomima. Biljka dostiže visinu i do 1,5 m, sa bledo ružičastim cvetovima. Rizomi mogu dospeti i preko 2 m dubine. Ima visoku produkciju semena, koja poseduju dlakave nastavke i vrlo lako se raznose vetrom. Na teritoriji RC Pančevo  nalazi se u Deliblatskoj peščari i većini mesta koja gravitiraju oko nje. Takođe je prisustna u blizini peščanih nanosa reka Dunava (Omoljica, Banatski Brestovac) i Tamiša (Jabučki rit, Glogonj).

 

Svi delovi biljke sadrže dosta mlečnog soka koji je otrovan zbog sadržaja Glikozida štetnih za srce ljudi i domaćih životinja. Pored toga pčelari je dosta koriste jer je dobra medonosna biljka. Zbog dobro razvijenog korenovog sistema veoma dobro vezuje peskovita i rastresita zemljišta zbog čega je  najverovatnije i doneta na naše prostore.

 

Kada se nađe u gajenim usevima (kukuruz, soja, suncokret), vrlo je teško suzbiti. U kukuruzu jedino aktivna materija dikamba daje neke rezultate dok je korov u početnim fenofazama. Najefikasniji način suzbijanja je primena totalnih herbicida tamo gde je to moguće. Površina lista ciganskog perja je izuzetno glatka zbog čega je i zadržavanje radnog rastora veoma otežano. Poželjno je prilikom primene herbicida dodati neki od okvašivača.

 

      

 

 

                      

Comments

There are no comments yet for this post.