Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Monitornig kukuruza u proizvodnoj 2020
Monitornig kukuruza u proizvodnoj 2020

Na području delovanja RC Niš izvršen je monitoring klipova merkantilnog kukuruza pred berbu na parcelama sa hibridima ranih i kasnih grupa zrenja. 

Vizuelni pregled je izvršen u cilju utvrđivanja zdravstvenog stanja klipova merkantilnog kukuruza pred berbu na prisustvo oštećenja od insekata (kukuruzni plamenac, Ostrinia nubilalis  i pamukova sovica, Helicoverpa armigera), kao i simptoma prisustva gljiva prouzrokovača plesnivosti klipa kukuruza (Fusarium spp,  Aspergillus sppPenicillium sppCladosporium spp.).

Pregled kukuruza izvršen je na lokalitetima Gabrovac, Lalinac, Zaplanjska Toponica, Donja Trnava, Glogovica, Gornja Rasovača, Gornje Međurovo, Pasi Poljana, Batušinac, Vele Polje, Beli Breg, Radmirovac, Davidovac, Grbavče, Brest, Nozrina, Malča (Nišavski okrug) i Veliki Izvor, Vražogrnac, Mali Izvor, Nikoličevo (Zaječarski okrug).

Rezultati vizuelnih pregleda prikazani su u tabeli:

Klipovi bez simptoma bolesti i oštećenja od insekata

25-98 %

Klipovi sa oštećenjima od insekata:  kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis),        pamukova sovica (Helicoverpa armigera)

 

2-70 %

Klipovi sa prisutnim simptomima Fusarium spp.

4-24 %

Klipovi sa prisutnim simptomima Cladosporium spp.

0 -8 %

Klipovi sa kombinovanim oštećenjima: insekti + Fusarium spp.

1-16 %

Klipovi sa prisutnim simptomima Penicillium spp.

0-2 %

Klipovi sa kombinovanim oštećenjima insekti +Fusarium spp.+ Cladosporium spp.

0-3 %

 

Procenat infestiranih klipova se kreće od 2 do 75%  u zavisnosti od hibrida, primenjene agrotehnike i proizvodnih uslova. U najvećoj meri su evidentirana oštećenja samo od insekata, samo od Fusarium spp. i kombinovana oštećenja od insekata i Fusarium spp, dok su simptomi od gljiva iz rodova  Cladosporium i Penicillium registrovani na malom broju klipova.

Gljive iz rodova Fusarium, Aspergillus i Penicillium imaju sposobnost sinteze mikotoksina koji mogu uzrgoziti zdravstvenu bezbednost kukuruza.

Analizom uzoraka kukuruza koji potiču sa pregledanih parcela,  nije utvrđeno prisustvo mikotoksina iznad važećim Pravilnikom dozvoljenih vrednosti.

Comments

There are no comments yet for this post.