Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Običan paučinar u usevima paradajza
Običan paučinar u usevima paradajza

Na području delovanja RC Niš, registrovana su oštećenja izazvana ishranom običnog paučinara  (Tetranychus urticae) kao i jaja, larve i imago na naličju listova paradajza u plasteničkoj proizvodnji.

velika slika

T. urticae je polifagna štetočina u zatvorenim objektima i na polju. Nepovoljne klimatske uslove preživljavaju u stadijumu odrasle ženke skriveni na zaklonjenim mestima, kao što su konstrukcije plastenika ili delovi biljaka, a kasnije, sa porastom temperature, prelaze na zelene biljne delove, gde počinju sa ishranom i polaganjem jaja. Tokom godine grinje razvijaju veliki broj generacija koje se međusobno poklapaju i za kratko vreme mogu se prenamnožiti.

Štete pričinjavaju imago i larve sisanjem biljnih sokova usled čega lišće gubi zelenu boju. U početku se na lišću pojavljuju sitne, hlorotične pege koje se šire i međusobno spajaju čime se smanjuje asimilaciona površina i listovi se postepeno suše i opadaju. Grinje žive pretežno na naličju lista.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje uništavanje korova i biljnih ostataka, redovni pregled biljaka, a kada se uoči prisustvo ove štetočine primena akaricida na bazi a.m. abamektin 0,1% (karenca 3 dana). Strogo se treba pridržavati karence primenjenih insekticida u plastenicima gde se obavlja intenzivna berba plodova paradajza.

Comments

There are no comments yet for this post.