Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Trulež plodova šljive (Monilinia spp.)
Trulež plodova šljive (Monilinia spp.)

Na području delovanja RC Niš, zasadi šljiva se nalaze u fazi od obojavanje skoro završeno do faze plod zreo za branje (BBCH 85-87).

Vizuelnim pregledom zasada šljiva, registrovano je prisustvo simptoma truleži plodova koštičavog voća (Monilinia spp.).

velika slika

Vremenske prilike u prethodnom periodu pogodovale su ostvarivanju infekcije i razvoju ovog patogena, naročito u  zasadima gde nisu sprovedene adekvatne hemijske mere zaštite u cilju suzbijanja ovog patogena.

Razvoju ovog patogena doprinose oštećenja na plodovima koja nastaju od insekata i oštećenja nastala gradom, kao i međusobno dodirivanje zdravih i inficiranih plodova.

Na zaraženim plodovima na mestu prodora patogena pojavljuju se simptomi u vidu mrkih pega, a daljim razvojem patogena dolazi do razmekšavanja tkiva i sporulacije gljive u vidu krugova na površini plodova.  Vremenom se količina vode u zaraženim plodovima smanjuje, plodovi mumificiraju i suše se. Ovi plodovi najčešće ostaju na granama ili opadaju na zemlju, gde predstavljaju  izvor infekcije za narednu godinu.

Suzbijanje ovog patogena podrazumeva primenu agrotehničkih i hemijskih mera:

- Preventivne mere podrazumevaju pravilno postavljanje redova i podizanje zasada na terenima na kojima je obezbeđeno dobro provetravanje;

- Redovna rezidba;

- Uklanjanje i uništavanje zaraženih biljnih delova iz zasada (grančica i mumificiranih plodova) koji predstavljaju izvor zaraze;

- Primena hemijskih mera podrazumeva primenu fungicida u najosetljivijim fazama razvoja ove voćne vrste (faza cvetanja i obojavanja plodova), kao i primena insekticida u cilju suzbijanja štetnih insekata, kako bi se mogućnost oštećenja plodova svela na minimum.

Comments

There are no comments yet for this post.