Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice
Zdravstveno stanje ozime pšenice

Na području delovanja RC Niš usevi ozime pšenice se nalaze u fazi od kasna mlečna zrelost do faze rana voštana zrelost (BBCH 77-83).

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze klasa (Fusarium graminearum) na 12% biljaka.

Infekcija ovom gljivom se ostvaruje u fazi cvetanja pšenice u vlažnim uslovima, a simptomi se ispoljavaju u vidu šturosti zrna što vodi ka smanjenju prinosa.  Inficirana zrna mogu sadržati mikotoksine štetne za ishranu ljudi i domaćih životinja.

Na  klasovima je registrovano i prisustvo larvi pšeničnog tripsa (Haplothrips tritici), od 1 do 2 larve po jednom klasu.

Velika slika

Ova štetočina ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu larve. Larve se raspoznaju po tome što imaju jarko crvenu boju. Napadaju plevice, a naročito zrno i u najvećem broju se nalaze u vreme mlečne i voštane zrelosti. Kao posledica ishrane larvi smanjuje se veličina zrna i apsolutna težina.

Primenom plodoreda može se sprečiti prezimljavanje pšeničnog tripsa.  Ljuštenje strništa neposredno posle žetve u značajnoj meri smanjuje brojnost larvi pšenicnog tripsa. Letnje duboko oranje utiče na smanjenje  brojnosti pšeničnog tripsa. Predatori mogu biti veoma značajni u biološkoj borbi i regulisanju  brojnosti pšeničnog tripsa (insekti iz familija Anthocoridae, Chrysopidae, Coccinelidae, Scolotrips, Malachius viridis).

Comments

There are no comments yet for this post.