Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Kukuruzna pipa (Tanymecus dilaticollis)
Kukuruzna pipa (Tanymecus dilaticollis)

Na području delovanja RC Negotin usevi kukuruza se, u zavisnosti od vremena setve, nalaze u fazi od nicanja do faze razvijena tri lista (BBCH 09-13).

Vizuelnim pregledom useva kukuruza registrovana su oštećenja od sive kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticollis), na do 5% biljaka.

oštećenja lista od kukuruzne pipe

velika slika

Ova polifagna štetočina prezimljava u stadijumu imaga u zemljištu, gde se gajio kukuruz ili šećerna repa. U proleće, kada temperatura pređe 10°C, odrasla jedinka izlazi na površinu i počinje se hraniti. Najveće štete pravi tako što izgriza ivične delove mladih listova, što dovodi do poremećaja u rastu i razvoju biljke. Siva kukuruzna pipa je najštetnija u razvojnim fazama od nicanja do obrazovanja četiri lista.

Proizvođačima se preporučuje da pregledaju parcele pod usevom kukuruza. Ukoliko se u fazi klijanca registruje prisustvo 1 imaga po kvadratnom metru ili nekoliko dana nakon nicanja 3 do 5 imaga po kvadratnom metru, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite.

Kod nas nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine. U cilju suzbijanja sive kukuruzne pipe, prema EPPO standardu PP 2/17(1), mogu se koristiti registrovani insekticidi na bazi aktivne materije cipermetrin.

Comments

There are no comments yet for this post.