Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Obični paučinar u zasadima jabuka
Obični paučinar u zasadima jabuka

Na području delovanja RC Negotin zasadi jabuka se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u fazi od plodovi su oko 60% do oko 70% krajnje veličine (BBCH 76-77).

Vizuelnim pregledom jabučnjaka na lokalitetu Samarinovac registrovana su oštećenja izazvana ishranom običnog paučinara (Tetranychus urticae).

                      

simptomi oštećenja na listu jabuke

obični paučinar

obični paučinar

Obični paučinar je polifagna štetočina. Tokom godine razvije veliki broj generacija koje se međusobno poklapaju i za kratko vreme se mogu prenamnožiti.

Ova štetočina živi na naličju listova gde se hrani sisajući sokove biljaka, usled čega lišće gubi zelenu boju. Prvi simptomi napada uočavaju se na licu lista u obliku sitnih pega srebrnasto-bele boje. Sa povećanjem brojnosti grinja, pege se međusobno spajaju, čime se smanjuje asimilaciona površina te se listovi postepeno suše i opadaju.

Za region Negotin u predhodnom periodu registrovan je veći broj dana sa temperaturom iznad 30°C. S obzirom da se i za naredni period najavljuju visoke dnevne temperature, postoji veliki rizik od prenamnožavanja grinja i pričinjavanja velikih šteta usled njihove ishrane.

Proizvođačima se preporučuje da pregledaju svoje zasade i ukoliko uoče prisustvo ove štetočine primene neke od registrovanih akaricida na bazi aktivne materije abamektin u koncentraciji 0,075-0,1%  (karenca 14 dana).

Prilikom primene hemijskih mera zaštite, obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata i pridržavati se upustva o upotrebi pesticida.

Tretman treba sprovesti u večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura.

Comments

There are no comments yet for this post.