Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Retrovegetacija u zasadima višnje i šljive
Retrovegetacija u zasadima višnje i šljive

Na području delovanja RC Leskovac, vizuelnim pregledom zasada višnje i šljive, na više lokaliteta u Jablaničkom i Topličkom okrugu, uočena je pojava retrovegetacije.

retrovegetacija višnje

retrovegetacija višnje

retrovegetacija šljive

retrovegetacija šljive

Ova pojava najizraženija je u zasadima gde nisu sprovedene mere zaštite  u cilju suzbijanja štetnih organizama, prvenstveno od prozrokovača mrke pegavosti lista višnje (Blumeriella jaapii) u zasadima višanja i prouzrokovača šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila) u zasadima šljiva, usled čega je došlo do prevremenog opadanja listova. Na stablima se zapaža bubrenje lisnih pupoljaka, rast nove lisne mase (obično na vršnim delovima lastara), cvetanje, a ređe se može videti i plod.

Usled jačeg stepena aktivacije pupoljaka biljka se iznuruje i nespremno ulazi u fazu mirovanja gde može doći do izmrzavanja vegetativnih i generativnih delova biljke, a sve to se odražava na narednu vegetacionu sezonu, u kojoj se može očekivati umanjen prinos.

Kada dođe do  retrovegetacije u voćnjacima,  tada bi trebalo da se, u rano u proleće, pred početak vegetacije,  sprovede intenzivnija rezidba i izbalansirana mineralna ishrana. Ove  mere treba da pomognu biljkama da se oporave od stresa izazvnim retrovegetacijom.

Comments

There are no comments yet for this post.