Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Zlatooka (Chrysopa carnea) u usevu paprike
Zlatooka (Chrysopa carnea) u usevu paprike

Na području delovanja RC Leskovac, vizuelnim pregledom useva paprike registrovano  je prisustvo jaja i imaga zlatooke, korisne vrste insekta iz familije  Chrysopidae.

Imaga zlatooke se hrane nektarom, polenom i mednom rosom, dok se  larve hrane biljnim vašima, tripsima, grinjama i jajima i larvama drugih insekata, pa se zbog toga ubrajaju u važnu predatorsku vrstu. Ženke odlažu jaja lučeći tanak mlaz tečnosti, koji se na vazduhu stvrdne, a na njegovom kraju istisnu jaje veličine 1 mm na lišću i drugim biljnim organima. Tako nastaju jaja na končićima dugim oko 10 mm, koja su zaštićena od napada drugih insekata.

Zlatooka (Chrysopa carnea) imago-jaje

velika slika

Larve žive 10-20 dana i svaka uništi oko 1000 biljnih vaši tokom razvića. U nekim zemljama se ovaj korisni insekt uzgaja u laboratorijskim uslovima i ispuštaju na poljima sa usevima i staklenicima u cilju suzbijanja štetnih vrsta.

S obzirom da je trenutno aktuelna zaštita useva paprike od štetnih insekata, treba voditi računa o populaciji korisnih insekata. Ukoliko se ustanovi njihovo prisustvo, preporuka je primena insekticida koji nemaju štetno delovanje na korisne organizme poput insekticida na bazi hlorantraniliprola (Coragen 20 SC).

Comments

There are no comments yet for this post.