Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Bakteriozna plamenjača jabučastog voća
Bakteriozna plamenjača jabučastog voća

Na području delovanja RC Kruševac vizuelnim pregledom zasada kruške i dunje, na lokalitetu Aleksandrovac, u pojedinim zasadima, uočeni su simptomi bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora). 

U cilju uspešnog suzbijanja bakteriozne plamenjače potrebno je preduzeti sve raspoložive mere kontrole. U jesenjem periodu, kao i u toku vegetacije, preporučuje se sprovođenje mehaničkih mera koje podrazumevaju uklanjanje obolelih biljnih delova. Prilikom rezidbe  treba  zahvatiti  zonu 50 cm zdravog tkiva ispod vidljivih simptoma i vršiti dezinfekciju alata potapanjem istog u 10% rastvora natrijum hipohlorita ili 70% rastvora etil alkohola. Orezane obolele biljne delove treba izneti iz voćnjaka i uništiti. Treba obratiti pažnju i na eventualno prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače i na drugim biljakama domaćinima u blizini voćanjaka, kao što su glog ili divlja kruška, koje takođe treba orezati, ukloniti i uništiti.

Nakon mehaničkih mera preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite, odnosno jesenje  tretiranje voćnjaka, nekim od registrovanih preparata na bazi bakra,  kad opadne minimum 70% lisne mase,  što ima za cilj dezinfekciju stabala i grana i smanjenje infektivnog potencijala bakteriozne plamenjače u narednoj vegetaciji. Sprovođenje tretmana se preporučuje po mirnom i suvom vremenu, u najtoplijem delu dana, na temperaturama iznad 8 0C, uz utrošak veće količine vode.

Comments

There are no comments yet for this post.