Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Bakteriozna pegavost lista paprike
Bakteriozna pegavost lista paprike

Na području delovanja RC Kruševac, vizuelnim pregledom useva paprike na pojedinim parcelama uočeni su simptomi bakteriozne pegavosti listova paprike (Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria).

 

 

Ovo je najznačajniji patogen u proizvodnji paprike na otvorenom polju u našim uslovima. 

 

Simptomi na biljkama paprike se uočavalju na lišću u vidu sitnih tamozelenih pega, nepravilnog oblika. Pri uslovima povišene temperature i vlažnosti vazduha pege se šire, a obolelo tkivo nekrotira dobijajući mrku boju, da bi se nakon nekog vremena spojile i na tim mestima dolazi do kidanja listova. Pegavost i hloroza se šire, zahvatajući mlađe lišće, a jače oboleli donji listovi žute i opadaju.

 

Bakterije preživljavaju u zaraženim ostacima tokom vegetacije koje ostaju na parcelama na samoniklim biljkama iz roda Solanum. Širenju zaraze tokom vegetacije doprinose kiša, vetar, grad.

 

 U cilju suzbijanja ovog patogena najznačajnije su preventivne mere zaštite:

-        plodored (bakterija prezimljava na biljnim ostacima tako da papriku ne treba gajiti na istoj parceli dve do tri godine),

-        dezinfekcija supstrata za proizvodnju rasada,

-        setva zdravog semena,

-        navodnjavanje u brazde ili kap po kap kao i upotreba baktericida.

Od hemijskih mera obavezna je dezinfekcija semena kao i prventivna zaštite paprike pred kišu ili navodnjavanje, primenom preparata na bazi bakra.

Comments

There are no comments yet for this post.