Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Krompirov moljac (Phthorimaea operculella)
Krompirov moljac (Phthorimaea operculella)

Na području RC Beograd i Mladenovac, usevi krompira se u zavisnosti od vremena setve, sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja krtola do početka žućenja cime.

 

Na feromonskim klopkama postavljenim u useve krompira registrovani su prvi ulovi krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

 

U poslednjih mesec dana u našem regionu vladalo je sušno vreme sa izuzetno visokim dnevnim temperaturama vazduha, što je dovelo do stvaranja pukotina u zemljištu. Padavine tokom jučerašnjeg dana bile su lokalnog karaktera i prema podacima sa meteoroloških stanica za 16.7.2021. godine, količina padavina iznosi od 0 mm (Mali Požarevac) do 11,4 mm (Dubona) što i dalje čini useve veoma atraktivnim za krompirovog moljca.

Osim toga, u prethodnoj godini registrovane su visoke brojnosti navedene štetočine, naročito tokom jula i avgusta meseca, te se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje, ako je u toku vađenje krompira ili  se ono očekuje, u cilju kontrole krompirovog moljca niz preventivnih mera borbe:

U usevima krompira sa žutom i suvom cimom preporučuju se sledeće mere:

           Krompir treba vaditi u što kraćem roku, i skloniti ga sa parcele, kako bi se predupredilo polaganje jaja na njih.

Skladištiti  zdrave krtole.

Skladišta u kojima se odlaže krompir treba da imaju kontrolisane uslove sa temperaturom ispod 100C.

            Skladišta  krompira treba na svim otvorima da budu obezbeđena sa gustom mrežom kako bi se sprečio dolet imaga krompirovog moljca.

 

U usevima krompira  sa  kasnim sortimentom, preporučuje se:

          Nastavak navodnjavanja, čime se održava dobra kondicija useva i stvara se kompaktnost bankova, bez pukotina zemlje, čime se onemogućava ženkama krompirovog moljca da polože jaja (preporuka 8.7.2021).

Comments

There are no comments yet for this post.