Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke > O prisustvu braon mramoraste stenice u usevima i zasadima i merama zaštite  

Preporuke: O prisustvu braon mramoraste stenice u usevima i zasadima i merama zaštite

Open

Naslov preporuke

O prisustvu braon mramoraste stenice u usevima i zasadima i merama zaštite 

Tekst

Pregledom poljoprivrednih useva i zasada, uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma braon mramoraste stenice. Trenutno se prisustvo ove invazivne stenice registruje u zasadima jabuke, kruške, breskve, šljive, kajsije, višnje, trešnje, maline, kupine, leske, vinove loze kao i u usevima boranije, paprike, paradajza, kukuruza šećerca, soje, šećerne repe.

U toku je piljenje larvi letnje generacije ove štetočine.

U ovom momentu, najveći rizik od nastanka šteta postoji u zasadima leske, šljive, kasnostasnih sorti bresaka, nektarina i kajsija kao i u usevima paradajza i kukuruza šećerca.

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju sokove iz svih nadzemnih delova biljaka. Uvek više preferiraju ishranu na plodovima. Na napadutim plodovima dolazi do diskoloracije pokožice, stvaranja nekrotičnih tačaka i udubljenja, pogoršanja ukusa, što sve utiče na gubitak njihovog kvaliteta i tržišne vrednosti.

U zavisnosti od do sada primenjenih insekticidnih tretmana usmerenih na suzbijanje različitih štetočina, u usevima i zasadima se nivo prisustva braon mramoraste stenice veoma razlikuje.

Proizvođačima se preporučuje obavezan pregled useva i zasada na prisustvo braon mramoraste stenice i po potvrdi prisustva, gde je moguće, primena nekog od registrovanih insekticida iz grupe piretroida koji su pokazali dobru efikasnost u njenom suzbijanju a odlikuju se kraćom karencom:

PREPARAT

AKTIVNA MATERIJA

KONCENTRACIJA

USEV/ZASAD (KARENCA U DANIMA)

Decis 2,5 EC, Konfuzija,

Polux

deltametrin

0,05%

 

 

breskva, šljiva (14 dana)

 

kajsija (3 dana), leska (30 dana)

Karate Zeon

Grom

lambda-cihalotrin

0,02%

0,03%

breskva (14 dana), leska (7 dana)

šljiva (14 dana)

 

U usevima paradajza i kukuruza šećerca aktuelna je zaštita od pamukove (kukuruzne) sovice (vidi preporuku). Ako se u pomenutim usevima uoči i prisustvo braon mramoraste stenice prednost pri izboru insekticida treba dati preparatu Ampligo 150 ZC (hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin) koji će delovati na obe štetočine.

S obzirom da je kod velikog broja poljoprivrednih useva i zasada berba u toku ili se ona očekuje, strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata!

Region

Svi regioni 

Štetni organizmi

Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys) 

Usev/zasad

Boranija; Breskva; Jabuka; Kajsija; Kruška; Kukuruz; Kupina; Leska; Malina; Paprika; Paradajz; Soja; Šećerna repa; Trešnja; Vinova loza; Višnja 
Approval Status Approved 
 
Attachments
Content Type: Discussion
Created at 5.7.2023 12:59  by Milica Tepić 
Last modified at 5.7.2023 13:06  by Boško Jezerkić