Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke > Zaštita koštičavog voća  

Preporuke: Zaštita koštičavog voća

Open

Naslov preporuke

Zaštita koštičavog voća  

Tekst

Na terenu RC Ruma  zasadi koštičavog voća se nalaze pred cvetanjem ili u različitim fazama cvetanja i precvetavanja (57-69 BBCH).

 

 velika slika

 

S obzirom da je od utorka u najavi višednevni kišni period, u zavisnosti od fenofaze voćne vrste/sorte, proizvođačima se preporučuje preventivna primena nekog od fungicida registrovanih za određenu namenu.

 

Za voćne vrste/sorte koje se nalaze u fazi cvetanja postoji visok rizik od ostvarenja infekcije prouzrokovačem sušenja cvetova i grančica koštičavog voća (Monilia laxa). Pre najavljenih padavina, u cilju zaštite od ovog patogena preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida (vidi preporuku od 31.03.).

 

Za voćne vrste/sorte koje se nalaze u fazi precvetavanja i formiranja plodnika, u cilju zaštite formirane lisne mase od infekcije prouzrokovačem šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), pre najavljenih padavina se preporučuje primena nekog od fungicida na bazi kaptana u koncentraciji 0,2-0,3% (Merpan 50 WP, Captan 50 WP, Capi, Metod 480 SC).

 

U zasadima breskve , metodom otresanja mladara na belu podlogu, registrovano je prisustvo imaga tripsa (Thysanoptera). Odrasle jedinke i larve tripsa oštećuju cvetove i tek zametnute plodove, usled čega dolazi do odbacivanja plodova ili pojave ožiljaka. Napadnuti plodovi nekrotiraju, deformišu se i pucaju. Tripsi su značajni i kao vektori  veoma destruktivnih fitopatogenih virusa, pri čemu vrste kao što je kalifornijski cvetni trips (Frankliniella occidentalis) imaju karantinski status u pojedinim zemljama u koje se izvozi naše voće.

 

Proizvođačima se preporučuje obilazak zasada radi utvrđivanja fenofaze razvoja kao i prisustva tripsa. Ukoliko se registruje prisustvo ove štetočine preporučuje se primena insekticida Laser (a.m. spinosad) u koncentraciji 0,04%.

 

Tretman  se preporučuje samo kod sorti koje se nalaze u fazama precvetavanja i formiranja plodnika gde nema prisustva oprašivača. Ukoliko u zasadima ima korova koji cvetaju, pre insekticidnog tretmana treba izvršiti njihovo suzbijanje.

 

Prilikom primene pesticida obavezno se pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača!

Primena insekticida u fazi cvetanja je zabranjena!

Region

Ruma 

Štetni organizmi

Monilioza (Monilia laxa); Šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum/Stigmina carpophila/Wilsonomyces carpophilus); Tripsi (thrips spp) 

Usev/zasad

Višnja; Trešnja; Šljiva; Breskva; Kajsija 
Approval Status Approved 
 
Attachments
Content Type: Discussion
Created at 11.4.2021 13:51  by Sanja Kuzmanović 
Last modified at 11.4.2021 17:21  by Boško Jezerkić