Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Prisustvo poljskih glodara na području RC Šabac
Prisustvo poljskih glodara na području RC Šabac

Na području delovanja RC Šabac  pregledom  lucerišta, strništa, površina pod zasejanom uljanom repicom, utrina, ledina, parcela  gde je skinut  kukuruz   višegodišnjih zasada voća je registrovano prisustvo aktivnih rupa poljskih glodara i to poljskih miševa (Apodemus ssp.) kao i poljske voluharice (Microtus arvalis)  u različitim intezitetima  napada.

 

U zasadima voća  rupe su vidljive po obodima voćnjaka u starijim zasadima.

Na novoposejanoj uljanoj repici uglavnom nema vidljivih rupa samo na pojedinim parcelama su vidljive pjedinačne rupe po obodu njive.

Najveći  intezitet napada glodara je registrovan na starim lucerištima,  nezaoranim  strništima  (najviše na parcelama gde je bila pšenica), kao i na parcelama gde je skinut  kukuruz.

 

     

lucerišta                      strnjišta pšenice 

 

      

kukuruzište                   ledine

 

Veoma toplo vreme za ovo doba godine pogoduje aktivnosti poljskih glodara.

 

U ovom periodu primena registrovanih preparata u cilju suzbijanja glodara (rodenticida) opravdano je da se izvede u lucerištima  i na  parcelama  gde  će se obavljati redukovana obrada pred setvu ozimih kultura, jer je na tim mestima  brojnost pomenutih štetočina u II kategoriji (za poljskog miša od 10-50 rupa/ha, za poljsku voliharicu 10-500 rupa/ha).

 

Aktivnost rupa se utvrđuje zatrpavanjem otvorenih rupa i njihovim praćenjem. Ukoliko su prilikom narednog obilaska rupe ponovo otvorene, ubrajamo ih u aktivne.

Suzbijanje se vrši nekim od registrovanih mamaka. Mamke treba postaviti u jame i pokriti zemljom kako bi izbegli trovanje stoke i divljači. Takođe, potrebno je ukloniti sa parcele uginule jedinke i ostatke konzumiranih mamaka.

Kada je reč o smanjenju šteta od glodara ne treba  se oslanjati samo na hemijske mere suzbijanja. Duboko oranje deluje višestruko negativno na brojnost glodara tako da bi mu trebalo pristupiti čim dozvole uslovi. Na ovaj način se može značajno redukovati brojnost glodara, što bi svakako trebalo iskoristiti i smanjiti njihov potencijal pred zimu kako bi se sprečile ogromne štete i naredne godine. Takođe, gde je moguće trebalo bi izvesti oranje graničnih i neobrađenih površina.

Preporuka svim poljoprivrednim proizvođačima je da obilaze svoje parcele i prate brojnost i naseljavanje glodara tj. da prate migraciju sa neobrađenih na novoposejane parcele i pravovremeno reaguju kada se ta brojnost poveća.

RC Šabac i dalje nastavlja sa praćenjem prisustva glodara.

Comments

There are no comments yet for this post.