Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Gubar (Lymantria dispar)
Gubar (Lymantria dispar)

Na području delovanja RC Vranje vizuelnim pregledom zasada dunje na lokalitetu Gornji Vrtogoš registrovano je prisustvo gusenica gubara (Lymantria dispar) i simptoma oštećenja na lišću u niskom intenzitetu.

Gubar je polifagna  štetočina šumskog drveća ali napada i voćne vrste:  jabuke, šljive, dunje, trešnje i dr. zasade koji su u blizini šuma. Povremeno se masovno javlja u godinama gradacije, a jedna gradacija može trajati 3-5 godina. Štetne su gusenice koje kada se prenamnože  izazivaju golobrst u šumama i voćnjacima. Stabla koja u par godina uzastopno dožive golobrst i defolijaciju fiziološki slabe, izostaje prirast i plodonošenje, suše se i propadaju.

Ova štetočina prezimljava u stadijumu jaja. Jaja se nalaze u jajnim leglima koja su prekrivena dlačicama sa ženkinog trbuha skrivena na deblu ili granama. Nakon piljenja gusenice se hrane mladim lišćem, lisnim i cvetnim pupoljcima. Mlađi larveni stupnjevi se hrane izgrizajući list u vidu rupica a stariji larveni stupnjevi gusenica najpre po obodu pa sve do glavnog nerva izgrizaju ceo list. Ispredaju svilene niti pomoću kojih ih vetar nosi na druga stabla. Na kraju razvića prave zapredak od svilenih niti i lišća gde se preobražavaju u lutku, a kasnije u leptira.

Na smanjenje brojnosti gusenica gubara naročito u godinama gradacije utiču  prirodni neprijatelji predatori i paraziti. U cilju suzbijanja i smanjenja brojnosti značajno je mehaničko uklanjanje jajnih legla. Hemijsko suzbijanje je najefikasnije kada se sprovodi u vreme dok su gusenice u mlađim stadijumima razvića nekim od registrovanih insekticida.

 

Comments

There are no comments yet for this post.