Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Bakteriozna pegavost lišća i krastavost plodova paprike (Xanthomonas axonopodis pv.vesicatoria)
Bakteriozna pegavost lišća i krastavost plodova paprike (Xanthomonas axonopodis pv.vesicatoria)

Na području delovanja RC Vranje usevi paprike se nalaze u različitim fazama razvoja plodova (BBCH 71-73).

Velika slika

Vizuelnim pregledom paprike na lokalitetu Aleksandrovac registrovano je prisustvo simptoma bakteriozne pegavosti lista paprike (Xanhomonas axonopodis pv.vesicatoria).

Ovo je najrasprostranjenija i ekonomski najznačajnija bakterioza paprika u našim proizvodnim uslovima. Simptomi na lišću su u vidu vlažnih uljastih pega nepravilnog oblika koje su u početku sitne, a kasnije se povećavaju, spajaju i nastaje nekroza većeg dela liske. Parazit napada i epidermis ploda prouzrokujući krastavost. Na plodovima se razvijaju sitne uljaste pege koje postaju mrke, kasnije se pege povećavaju i šire. Obolelo tkivo unutar pega puca obrazujući kraste različitog oblika i veličine. Takvi plodovi gube tržišnu vrednost i nisu podesni za industrijsku preradu.

Velika slika

Vlažno i toplo vreme pogoduje razvoju ove bolesti. Kišne kapi, vetar a naročito voda prilikom zalivanja utiču na širenje patogena. S obzirom da se parazit prenosi semenom i obolelim biljnim ostacima kao meru zaštite treba koristiti zdravo seme, otporne sorte za setvu, plodored i uklanjati biljne ostatke.

Od hemijskih mera zaštite, koriste se baktericidi na bazi bakra. Primena bakarnih preparata se pozicionira pre najavljenih padavina odnosno navodnjavanja koje može prouzrokovati vlaženje lista.

U pojedinim usevima se registruje prisustvo simptoma u jačem intenzitetu zbog povoljnih uslova koji su vladali tokom ove vegetacije, ali i zbog neadekvatnih mera zaštite, korišćenja sopstvenog semena i nepoštovanja plodoreda.

Kao baktericidi, u usevima paprike su registrovani sledeći preparati:

Fungohem SC (bakar-hidroksid) 0,4-0,6% (karenca 14 dana),

Champ DP (bakar-hidroksid) 2 kg/ha (karenca 7 dana),

Everest (bakar-hidroksid) 0,4-0,6% (karenca 14 dana).

U onim usevima gde su simptomi prisutni u jačem intenzitetu i gde se vrši navodnjavanje kišenjem, može se primeniti jedan od navedenih preparata i to pre vlaženja lista (padavine ili navodnjavanje) uz obavezno poštovanje karence.

Comments

There are no comments yet for this post.