Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Krompirov moljac (Phthorimaea operculella)
Krompirov moljac (Phthorimaea operculella)

Na području delovanja RC Vranje usevi krompira se zavisno od rokova sadnje, sortimenta, lokaliteta i nadmorske visine nalaze u različitim fazama razvoja krtola.

Na feromonskim klopkama svakodnevno se registruju ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

Krompirov moljac  je veoma značajna štetočina krompira, naročito u toplijim područjima gajenja ove kulture. U polju ženka polaže jaja na otkrivene krtole u zemljištu. Štete pričinjavaju larve koje se ishranjuju na krompiru u polju i u skladištima tokom čuvanja. U našim uslovima krompirov moljac ima više generacija godišnje.

U toku je let druge  generacije ove štetočine. Očitane vrednosti na feromonskim klopkama su u kontinuiranom porastu i od sledeće nedelje se očekuje dodatno povećanje brojnosti kao posledica početka aktivnosti i treće generacije ove štetočine.

U najavi je veoma toplo vreme koje će ubrzati razvoj krompira te se ulazi u rizičan period za zaštitu od krompirovog moljca.

Kod kasnog sortimenta i useva krompira koji se neće vaditi u skorije vreme se preporučuju sledeće mere:

-navodnjavanje useva zbog održavanja kompaktnosti zemljišta i sprečavanja stvaranja pukotina i prodiranja ženki moljca do krtola krompira.

-hemijske mere zaštite useva krompira primenom insekticida: Cipkord 20 EC, Crna mamba, Ciprazol 20 EC u koncentraciji 0,3 l/ha (14 dana karenca).

Kod ranog sortimenta gde je vađenje u toku ili se uskoro očekuje preporučuju se sledeće preventivne agrotehničke mere:

-Krompir treba vaditi u što kraćem roku. Nikako ne treba ostavljati krompir na parcelama izložen napadu moljca.

-Posle vađenja, zdrave krtole krompira treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10oC). Važno je da se u skladišta ne unose oštećene krtole u kojima se nalaze gusenice jer one predstavljaju izvor daljeg širenja štetočine i propadanja krompira, naročito ako je neregulisana temperatura.

-Skladišta krompira treba na svim otvorima da budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.

Comments

There are no comments yet for this post.