Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Antraknoza i krastavost plodova paprike
Antraknoza i krastavost plodova paprike

Na području RC Smederevo, na lokalitetu Lozovik, na pojedinim parcelama gde su plodovi u različitim fazama zrenja, uočeni su simptomi antraknoze (Colletotrichum capsici)  i bakteriozne pegavosti paprike (Xanthomonas campestris pv.vesicatoria) na plodovima.

 

 

Obično se na parcelama na kojima se ne poštuje plodored (sistem zalivanja, „kap po kap“), posle perioda vlažnog vremena i neredovne zaštite, mogu uočiti simptomi pomenutih bolesti.

Simptomi antraknoze paprike najčešće se ispoljavaju  na zrelim, a ređe na zelenim plodovima paprike. Na plodu se zaraza prepoznaje u vidu udubljenih pega, na kojima se, u uslovima povećane vlažnosti, pojavljuju spore patogena. Na tom mestu se javljaju i sekundarni patogeni, koji ubrzavaju propadanje plodova.

Do infekcije plodova prouzrokovačem bakteriozne pegavosti paprike može doći u svim fazama njihovog razvoja, od zametanja pa sve do berbe. Na zaraženim plodovima u početku se uočavaju sitne i zelenkasto mrke pege. Širenjem pega tkivo postaje mrko, a u sredini dolazi do pucanja tkiva i pojave krasta. Plodovi se deformišu i gube tržišnu vrednost.

 

Najznačajnije mere kontrole ovih bolesti su: setva zdravog semena, plodored (najmanje trogodišnji plodored), uklanjanje biljnih ostataka, dezinfekcija supstrata za proizvodnju rasada, regulisanje temperature i vlažnosti.

Comments

There are no comments yet for this post.