Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Pšenični trips (Haplothrips tritici)
 Pšenični trips (Haplothrips tritici)

Na teritoriji RC Požarevac usevi pšenice nalaze se u fazi od rana mlečna zrelost (BBCH 73) do srednje mlečne zrelosti (BBCH 75).

Pregledom klasova pšenice registrovano prisustvo larvi pšeničnog tripsa (Haplothrips tritici).

Pšenični trips ima jednu generaciju godišnje, prezimljava kao odrasla larva u ostacima srtnjike ili plitko u zemljištu. Tokom maja meseca pojavljuje se imago koji se dopunski hrani, a zatim  polaže jaja u grupicama između plevica. Larve imaju izraženo crvenu boju sa crnom glavom, nogama i vrhom trbuha. Pile se tokom mlečne i voštane zrelosti, i hrane upravo na klasićima. Štete nastale ishranom dovode do deformacije semena, šturosti klasova, smanjenja apsolutne težine i u slučaju masovne pojave i do smanjenja prinosa. 

Kritičan broj je 10-20 tripsa po klasu u mlečnoj zrelosti, ili 30-40 larvi po klasu u voštanoj zrelosti. U Srbiji je za suzbijanje ove štetočine registrovan preparat Mavrik (a.m. tau-fluvalinat) u količini primene 0,15 l/ha, a karenca je 28 dana.

Na teritoriji Braničevskog okruga prisustvo tripsa je registrovano u pojedinim usevima, u brojnosti manjoj od kritičnog praga.

RC Požarevac nastavlja sa praćenjem razvoja useva i štetnih organizama u pšenici.

Comments

There are no comments yet for this post.