Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Stanje u zasadima šljive
Stanje u zasadima šljive

Na području delovanja RC Požarevac, zasadi ranog sortimenta šljive nalaze se u fazi berbe, dok se zasadi kasnijeg sortimenta nalaze u fazi plod oko 80% krajnje veličine do faze početak obojavanja ploda (BBCH 78-81).

Vizuelnim pregledom zasada šljive registrovano je prisustvo simptoma plamenjače šljive (Polystigma rubrum) i simptoma truleži plodova koštičavog voća  (Monilinia spp).  Vremenske prilike u prethodnom periodu pogodovale su ostvarivanju infekcije i razvoju ovih patogena, naročito u  zasadima gde nisu sprovedene adekvatne hemijske mere zaštite.

Simptomi plamenjače šljive mogu se videti samo na lišću, u vidu kružnih ili eliptičnih pega svetlo žute boje, koje postaju narandžaste, a zatim tamno crvene boje, tako da krošnja izgleda kao spaljena. U godinama sa kišovitim prolećem, predstavlja ekonomski značajno oboljenje šljive, pogotovu kod osetljivih sorti (Požegača, Čačanske selekcije), kada prouzrokuje prevremenu defolijaciju. Kod napada jačeg intenziteta opadaju i plodovi. U pojedinim godinama, dolazi do ponovnog listanja u jesen, što dovodi do iscrpljivanja voćke, pa lakše izmrzava tokom zime, dok je u sledećoj vegetacionoj sezoni rod slabiji ili potpuno izostaje.

Simptomi truleži plodova koštičavog voća u ovoj fenofazi registruju se na plodovima. Patogen najčešće zarazu ostvaruje na mestu oštećenja. Prvi simptomi se pojavljuju u vidu mrkih pega, a zatim dolazi do razmekšavanja tkiva, i sporulacije gljive u vidu krugova na površini plodova.  Sa zaraženog ploda patogen se širi i na zdrav plod sa kojim je u dodiru. Vremenom se količina vode u zaraženim plodovima smanjuje, plodovi mumificiraju i suše se. Ovi plodovi najčešće ostaju na granama ili opadaju na zemlju, gde predstavljaju  izvor infekcije za narednu godinu zbog čega je važno da se zaraženi plodovi unište.

Mere borbe protiv prouzrokovača plamenjače šljive i prouzrokovača truleži plodova koštičavog voća  podrazumevaju sprovođenje hemijskih mera zaštite u najosetljivijim fazama razvoja, a RC Požarevac je u cilju zaštite šljive od ovih patogena tokom ovog vegetacionog perioda preporučio sedam tretmana (Preporuke pogledati ovde).

Comments

There are no comments yet for this post.