Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Pojava cikade Reptalus panzeri u usevima kukuruza
Pojava cikade Reptalus panzeri u usevima kukuruza

Na području delovanja RC Negotin usevi kukuruza se nalaze u fazi od početak cvetanja do faze cvetanja i polinizacije (BBCH 52-61).

Vizuelnim pregledom useva kukuruza na lokalitetima Rit, Samarinovac, Jasenica i Rtkovo  registrovano je prisustvo cikade Reptalus panzeri.

cikada Reptalus panzeri

cikada Reptalus panzeri

 

Cikada Reptalus panzeri je vektor Stolbur fitoplazme, koja prouzrukuje bolest crvenilo kukuruza.

Ova cikada ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu larve na korenu pšenice ili divljeg sirka. Imago se pojavljuje od juna meseca i ishranjuje se floemskim sokovima na biljkama kukuruza.

Prvi simptomi se uočavaju na listu, krajem jula, u vidu crvenila glavnog lisnog nerva. Vremenom se simptomi crvenila šire i na ostale delove lista, kao i na stablu i komušini. Usled infekcije klip je slabije razvijen a zrna smežurana. Biljke vremenom venu i uginjavaju.

Ženke polažu jaja na koren kukuruza, na kome se hrane ispiljene larve. Setvom ozime pšenice nakon kukuruza larve neometano nastavljaju svoj razvoj na korenu pšenice.

Osnovna mera borbe protiv ove štetočine je plodored, kao i izbegavanje setve pšenice nakon kukuruza, čime se prekida ciklus razvoja cikade. Značajna mera borbe je i suzbijanje korova (divlji sirak, poponac, tatula) na i oko parcele.

Primena insekticida za ovu štetočinu se ne preporučuje, već se kao rešenje predlaže izbegavanje setve pšenice nakon kukuruza.

Comments

There are no comments yet for this post.