Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Krompirov moljac
Krompirov moljac

Na području delovanja RC Negotin usevi krompira se, u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i vremena setve, nalaze u fazi od vidljive prve bobice do faze bobice u prvoj cvasti smežurane, seme tamno (BBCH 70-89).

Na feromonskim klopkama postavljenim u usevima krompira na lokalitetima Rit (75m n.v.) i Jasenica (217m n.v.), još uvek se ne registruje ulov imaga krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

S obzirom da su u regionu Negotina protekle sezone registrovani ulovi ove štetočine od sredine jula meseca i da se u narednom periodu prognozira suvo vreme sa visokim dnevnim temperaturama, koje će pogodovati razvoju krompirovog moljca, proizvođačima se u ovom momentu preporučuje primena agrotehničkih mera u smislu:

-Redovno navodnjavanje kako bi se održala kompaktnost bankova, odnosno kako  ne bi došlo do urušavanja i stvaranja pukotina i time bio omogućen put ženkama moljca do krtola i polaganja jaja.

Hemijske mere zaštite od krompirovog moljca se za sada ne preporučuju. RC Negotin nastavlja sa praćenjem ove štetočine i na vreme će signalizirati momenat za tretman.

U cilju zaštite useva od najznačajnijih patogena prouzrokovača oboljenja krompira, preporučuje se primena mera po preporuci od 01.07.2021 (vidi preporuku).

Comments

There are no comments yet for this post.