Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Žilogris (Capnodis tenebrionis) u zasadima breskve
Žilogris (Capnodis tenebrionis) u zasadima breskve

Na području delovanja RC Negotin, lokalitet Vidrovac, zasadi breskve se  nalaze u fazi kraj cvetanja: sve latice su opale (BBCH 69).

Odrasla jedinka žilogriza

Odrasla jedinka žilogriza

Vizuelnim pregledom zasada bresaka registrovano je prisustvo imaga žilogriza (Capnodis tenebrionis) na granama voćaka u niskom indeksu napada.

Žilogriz je opasna štetočina koja napada uglavnom koštičavo voće (trešnju, višnju, breskvu, kajsiju, šljivu i badem). Pripada grupi tvrdokrilaca, crne je boje i bez sjaja. Jaja su ovalna, mlečno bele boje, dok su larve bledo žute boje, topuznog oblika i bez nogu. Ovaj insekt prezimljava kao imago ili kao larva, plitko u zemlji ili ispod opalog lišća. Imago se može pojaviti u rano proleće kada se hrani na okolnim korovima, a sa kretanjem vegetacije prelazi na koštičavo voće gde se hrani listovima i lisnim peteljkama. Ženka polaže jaja na donji deo stabla ili na zemljište oko stabla, gde se nakon piljenja larve ubušuju u zoni korenovog vrata i korena.

Uslovi povišenih temperatura vazduha i manjak padavina pogoduju za razvoj ove štetočine.

Usled prisustva napuštenih zasada koštičavog voća i zbog povoljnih klimatskih uslova, ova štetočina se umnožila poslednjih godina na našem području. U zasadima gde se ne sprovode redovne mere nege, žilogriz pričinjava velike štete.

U cilju zaštite zasada koštičavog voća od žilogriza, proizvođačima se preporučuje da pravovremeno primene skup mehaničkih, agrotehničkih i hemijskih mera borbe:

-Za sadnju treba koristiti ne zaraženi sadni materijal,

-Na parceli na kojoj je iskrčen voćnjak ne treba podizati novi zasad najmanje 3 do 5 godina,

-Prilikom podizanja novih zasada treba obaviti tretiranje iskopanih jama zemljišnim insekticidom,

-Navodnjavanje zemljišta i češća površinska obrada zemljišta u periodu piljenja larvi doprinose njihovoj visokoj smrtnosti,

-Prekrivanje zemljišta oko stabla PVC folijom u cilju sprečavanja polaganja jaja (maj-jul),

-Mehaničko sakupljanje odraslih jedinki,

-Uklanjanje i spaljivanje zaraženih stabala,

-Prvih godina razvoja voćaka tretiranje zemljišta do 1m oko stabala insekticidima uz njihovu inkorporaciju u površinski sloj u periodu piljenja larvi,

-Suzbijanje imaga insekticidima u toku dopunske ishrane, a pre polaganja jaja.

Comments

There are no comments yet for this post.