Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Pojava truleži na plodovima breskve (Monilinia spp.)
Pojava truleži na plodovima breskve (Monilinia spp.)

Na području delovanja RC Negotin zasadi breskve i nektarine se nalaze u fazi obojavanje je skoro završeno (BBCH 85).

U zasadima bresaka i nektarina su uočeni simptomi truleži na plodovima (Monilinia spp.) kao posledica čestih padavina u periodu razvoja plodova.

Plodovi voćaka mogu biti zaraženi od zametanja do berbe, a i kasnije u skladištu. Ređe su napadnuti mlađi plodovi, dok se na starijim plodovima javljaju kružne koncentrične svetlosmeđe pege koje se brzo proširuju, tkivo u okviru pega truli zahvatajući sve veće površine tkiva. Ubrzo čitav plod počinje da truli, smežurava se, suši i pretvara u mumiju. Tako mumificirani plodovi mogu ostati u krošnji  da vise ili opadaju na zemlju i mogu više godina predstavljati izvor zaraze u narednim vegetacijama.

Mere zaštite mogu biti hemijske i agrotehničke. U ovom periodu, samo kod kasnostasnog sortimenta se preporučuje primena nekog od registrovanih fungicida:

Akord (tebukonazol) 0,5 l/ha (karenca 7 dana)

Embrelia 140 SC (izopirazam+difenokonazol) 0,1% (karenca 7 dana)

Signum (boskalid+piraklostrobin) 0,562-0,75 kg/ha (karenca 7 dana)

Switch 62,5 (ciprodinil+fludioksonil) 0,8-1 kg/ha (karenca 14 dana)

Geoxe 50 WG (fludioksonil) 0,4-0,45 kg/ha (karenca 3 dana).

Takođe, preporuka je i da se izvrši letnja rezidba grana i grančica sa zaraženim plodovima, njihovo iznošenje iz voćnjaka i uništavanje.

Prilikom podizanja zasada, veoma važno je pravilno odrediti pravac redova koji treba da je u pravcu duvanja dominantnih vetrova kako bi se obezbedila dobra aeracija zasada kao i birati ocedita zemljišta gde se voda ne zadržava dugo. Ovo je značajno ne samo kod smanjenja povoljnih uslova za razvoj prouzrokovača truleži već i za razvoj prouzrokovača drugih bolesti.

trulež plodova breskve

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.