Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Gubar na području RC Negotin
Gubar na području RC Negotin

Na području RC Negotin, vizuelnim pregledom voćnih zasada dunje na lokalitetu Rečka, registrovane su gusenice gubara (Lymantria dispar). Gusenice su takođe uočene i u ataru sela Jasenica u zasadu jabuke,  u ataru sela Prahova u zasadu leske kao i u ataru sela Gornjane u zasadu oraha. U svim slučajevima napad je bio niskog intenziteta bez značajnijih oštećenja lisne mase.

Gubar je štetočina pre svega hrastovih šuma, međutim u  godinama gradacije pri masovnoj pojavi, može da napravi velike štete proizvodnim zasadima voća, povrća pa čak i na ratarskim kulturama. Prezimljava u stadijumu jajeta u jajnom leglu koje je obično na stablu na visini 3-4m. Pomenuta štetočina ima jednu generaciju godišnje. Štete pričinjavaju gusenice koje se hrane lišćem, lisnim i cvetnim pupoljcima.

Gradacije ove štetočine  traju 3-6 godina, a vremenski period između dve gradacije 4-11 godina. Na teritoriji Borskog okruga poslednja masovna pojava gubara bila je pre  7 godina odnosno 2013. godine, kada su zabeležene značajne štete na voćarskim i povrtarskim kulturama.

S obzirom na trenutno slab napad pomenute štetočine ne preporučuju se mere hemijskog suzbijanja, međutim samo njeno prisustvo u voćnim zasadima kao i period od 7 godina od poslednje njene masovne pojave  nagoveštava mogućnost nove gradacije možda već naredne godine.

gusenica gubara

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.