Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Plamenjača i crna trulež ove godine u vinogradima
Plamenjača i crna trulež ove godine u vinogradima

Vizuelnim pregledom pojedinih zasada vinove loze na lokalitetima Bukovo i Rečka, registrovano je prisustvo simptoma plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) i crne truleži (Guignardia bidwellii).

Ova dva oboljenja su se ove godine javila u jačem intenzitetu zbog izuzetno povoljnih uslova koji su vladali za razvoj patogena tokom proleća, a to su česte i obilne padavine.

Plamenjača vinove loze napada sve zelene delove vinove loze: lišće, mladare, cvet i cvast, peteljke, mlade bobice i vitice.

plamenjača lista vinove loze        plamenjača na cvastima

simptomi plamenjače na listu i cvastima

Ova parazitna gljiva prezimljava u zoosporama u opalom lišću, koje u proleće klijaju i kišnim kapima se šire na donje listove vinove loze gde vrše primarnu zarazu. Prvi simptomi prisustva ove bolesti uočavaju se u proleće na licu lista u vidu žućkastih pega, u različitim veličinama i konturama. Optimalni uslovi za razvoj bolesti, noćna temperatura iznad 12°C i relativna vlažnost vazduha iznad 90%, stvaraju belu prevlaku na naličju lista koja predstavlja formirane konidiofore sa konidiijama. Na krajevima konidija formiraju se sporangije koje se raznose putem vetra na ostale listove vinove loze, gde u kapima vode klijaju i vrše sekundarne infekcije. Zaražene zone lista dobijaju mrku boju, tkivo lista odumire i suši se, tako da lišće izgleda kao da je spaljeno. U uslovima višednevne povećane vlažnosti vazduha, na zaraženim cvastima se pojavljuju sporangiofore sa sporangijama u vidu bele prevlake. Takve cvasti se i pre otvaranja suše i propadaju.

U vinogradima gde nisu sprovedene sve mere nege i zaštite ili gde ih je bilo i nemoguće sprovesti, registrovani su i simptomi crne truleži vinove loze.

crna trulež vinove loze

simptomi crne truleži

Ovaj patogen napada sve zelene delove biljke: lišće, lastare i grozdove. Prezimljava u mumificiranim plodovima na čokotu ili u opalim bobicama na zemlji. Prvi simptomi uočavaju se u proleće na listu u vidu svetlo smeđih pega (boja zavisi od sorte), nepravilnog oblika, oivičene mrkom zonom. U okviru pega formiraju se piknidi. Razvoju ovog patogena pogoduje kišno vreme u fazi cvetanja vinove loze. Hemijska zaštita od navedenog patogena se sprovodi od faze dužine lastara 10 do 15 cm do faze početka šarka. Veoma su važne i agrotehničke mere i  to: mehaničko uklanjanje i uništavanje zaraženih lastara i grozdova, kao i zaoravanje ostataka bobica na zemlji oko čokota loze.

Na ovom linku  se mogu pratiti preporuke RC Negotin o suzbijanju štetnih organizama u vinovoj lozi.

Comments

There are no comments yet for this post.