Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)
Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području delovanja RC Kruševac azijska voćna mušica (Drosophila suzukii) se prati  pomoću  lovnih klopki sa mirisnim atraktantom koje su postavljene u zasadima maline, kupine i vinove loze.

 

 

Pregledom postavljenih klopki za sada nisu registrovani ulovi odraslih jedinki azijske voćne mušice.

Od ove štetočine najugroženiji su plodovi u fazama zrenja. Ženke polažu jaja u zdrave plodove pomoću čvrste testeraste legalice, kojom zasecaju pokožicu ploda čime se otvara put za infekciju različitim vrstama patogena. Razvojem larvi unutar ploda može doći do njihovog potpunog propadanja.

Ova voćna mušica  je invanzivna štetočina i za kratko vreme razvija veliki broj generacija. Imajući u vidu sve navedeno i činjenicu da se u našem regionu od 2014. godine svake sezone registruje njeno prisustvo i štete u proizvodnji, naročito u proizvodnji kupina, neophodno je sprovođenje konstantnog monitoringa i primena svih raspoloživih preventivnih mera u cilju smanjenja rizika od potencijalnih šteta u tekućoj sezoni:

- U cilju masovnog izlovljavanja neophodno je postaviti veliki broj klopki. Prvenstveno na ivične delove parcele na rastojanju od 2 do 3 metra, a unutar parcele na rastojanju od 5 metara.

- Mogu se koristiti klopke napravljene od plastičnih flaša sa crnim vinom, jabukovim sirćetom i nekoliko kapi deterdženta. Na plastičnim flašama je potrebno napraviti nekoliko otvora za ulazak mušica prečnika 4 milimetra. Takođe, potrebno je napraviti i otvore za širenje mirisa koji se prekrivaju gazom. Kao mirisni atraktant koristi se mešavina jabukovog sirćeta i crnog vina u odnosu 1:1 (1,5 dl jabukovog sirćeta i 1,5 dl crnog vina) i par kapi deterženta za sudove. Potrebno ih je prazniti na svakih 7 dana i menjati atraktant.

- Neophodno je skratiti interval branja plodova u cilju što bržeg njihovog sklanjanja sa parcele.

- Sprovođenje sanitarnih mera je stalan i obavezan deo u borbi protiv ovog štetnog organizma. Preporučuje se uništavanje prezrelih i zaraženih plodova, kao i krčenje napuštenih  zasada.

- Obavezna higijena ivica parcela u kojima se nalaze divlje kupine, zova, džanarika i druge biljne vrste koje mogu biti domaćini ovoj štetočini.

Hemijske mere zaštite protiv azijske voćne mušice su izuzetno složene zbog ograničene upotrebe insekticida u periodu zrenja plodova i skrivenosti jaja i larvi unutar plodova a samim tim i nemogućnosti suzbijanja ovih stadijuma razvoja. 

Raspoložive mere kontrole treba da se sprovedu na području celog regiona jer parcijalna kontrola pojedinačnih parcela ostavlja i dalje mogućnost umnožavanja insekata i daje slabe rezultate.

Comments

There are no comments yet for this post.