Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Pojava simptoma kovrdžavosti lista breskve
Pojava simptoma kovrdžavosti lista breskve

Na području delovanja RC Kruševac u zasadima gde  nisu sprovedene adekvatne mere zaštite vizuelnim pregledom je registrovana pojava simptoma kovrdžavosti lista breskve (Taphrine deformans).

 

 

Gljiva Taphrina deformans se razvija na svim zeljastim delovima breskve: lišću, mladarima, cvetu i plodu. 
Najozbiljnije posledice su na lišću koje može biti zaraženo u fazi bubrenja i otvaranja pupoljaka. Liska može biti zahvaćena u celosti ili samo delimično. Ako je zahvaćen ceo list, uvećava se i više puta u odnosu na zdrav list. Oboleli delovi lista skoro u potpunosti gube hlorofil, postaju zelenožuti, a u nekih sorti pojavljuje se crvenkasto-ljubičasta boja u zaraženom mezofilu. Sa razvojem bolesti obolelo tkivo jako zadebljava, deformiše se, nabora i iskovrdža, pa otuda i sam naziv bolesti -kovrdžavost.
Zaraženo lišće požuti, zatim postaje mrko, vene i opada. Toplo i suvo vreme ubrzava njegovo opadanje. Opalo lišće ubrzo biva zamenjeno zdravim prirastom, u toku juna i jula meseca. Zbog utroška hraniva za stvaranje novog lišća stablo se iznuruje i slabi. Usled opadanja lišća dolazi do gubitka plodova, što se odražava na prinos.

Posebno treba naglasiti da je breskva osetljiva prema zarazi samo u periodu od bubrenja do otvaranja pupoljaka.

Tretiranjem breskve i nektarine sa simptomima kovrdžavosti tokom vegetacije ne potižu se nikakvi rezultati. Nakon ostvarenih zaraza ne može se sprečiti razvoj simptoma.

 

Comments

There are no comments yet for this post.