Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Prisustvo cikade Scaphoideus titanus u vinovoj lozi
Prisustvo cikade  Scaphoideus titanus u vinovoj lozi

Na području rada RC Beograda i Mladenovca zasadi vinove loze se nalaze u različitim fazama razvoja od bobice veličine zrna graška do faze početka dodirivanja bobica (BBCH 75-77).

 

Vizuelnim pregledom zasada vinove loze, uočili smo zastupljenost larvi četvrtog i petog larvenog stupnja cikade Scaphoideus titanus. Pojava imaga pomenutog štetnog organizma, očekuje se u narednim danima. Kada se govori o biološkim osobinama pomenute cikade, ističemo da ima jednu generaciju godišnje.

Nadaolje ističemo da prezimljava u stadijumu jaja iz kojih se u proleće pile larve koje imaju pet razvojnih stupnjeva. Prenosioci fitoplazme uzročnika zlatastog žutila vinove loze Flavescense doree (FD), su larve od trećeg razvojnog stupnja i tu sposobnost zadržavaju do kraja života.

Imajući u vidu da su štete koje se javljaju nakon pojave zlatastog žutila u zasadu loze velike, nameće se potreba suzbijanja cikade vinove loze Scaphoideus titanus. Opšte prihvaćene su hemijske mere, međutim, preporuka je, da se, ne zanemare i mehaničke mere, kao što su :

·         uništavanje napuštenih zasada,

·         uklanjanje i uništavanje zaraženih čokota,

·         uklanjanje divlje loze u blizini zasada,

·         uništavanje korova.

Preporuke za hemijsko suzbijanje cikade Scaphoideus titanus RC Beograd i Mladenovac dao je tri puta 23.6.2023, 3.7.2023 i 14.7.2023 sa ciljem sprečavanja daljeg širenja pomenute cikade vektora fitoplazme, uzročnika zlatastog žutila (FD) vinove loze.

slika1. Larva L4 Scaphoideus titanus

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.