Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Prisustvo invazivnih stenica u usevima i zasadima
Prisustvo invazivnih stenica u usevima i zasadima

Na području rada RC Beograd i Mladenovac u zasadima bresaka, leske, vinove loza, kao i u usevu krompira, kukuruza registrovano je prisustvo braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) i povrtne stenice (Nezera viridula) u svim razvojnim oblicima. Pri tome želimo da se jasnije odredimo i ističemo da je RC Beograd detektovao prisustvo odraslih jedinki, položena jaja u raličitim fazama embrionalnog razvoja i larvi, ali naglašavamo da je manja frekventnost svih razvojnih oblika navedenih stenica u poređenju sa 2022. godinom, a naročito 2021. godinom.

Braon mramorasta stenica (BMS) je polifagna i invazivna vrsta. Prezimljava u stadijumu imaga i u proleće nakon pojave i posle dužeg vremena dopunske ishrane pari se i polaže jaja najčešće na naličju listova u grupama od 20-30 jaja. Tek ispiljene larve su na okupu do prvog presvlačenja, a onda se razilaze u potrazi za hranom. Larve imaju pet razvojnih faza i karakteristične bele prstenove  na nogama i pipcima.

Štete na plodovima zbog sisanja sokova čine i larve i imaga BMS. Napadnuti plodovi u početku imaju beličasta polja na mestu uboda, koja nekada i nekrotiraju, a ponekad se plodovi i deformišu. Međutim, zajednička karakteristika napadnutih plodova je gorak ukus i neprijatan miris, jer stenice luče materije neprijatnog mirisa. Tako infestirani plodovi imaju umanjenu tržišnu vrednost.

Zelena povrtna stenica je po svojim osobinama i štetama koje nanosi usevima i zasadima veoma slična sa BMS. Odrasle jedinke su intenzivne zelene boje, dok larve menjaju boju u toku razvoja . Ženke polažu jaja na naličju listova u gomilicama i sveže položena jaja su bele boje. Larve imaju pet razvojnih oblika i svi imaju bele tačkice po telu.

Isisavanje sokova iz plodova čine i larve i imaga, nanoseći štete na gajenim biljkama.

Sa ciljem hemiskog suzbijanja navedenih stenica u upotrebi su insekticidi iz grupe piretroida.

RC Beograd i Mladenovac će nastaviti sa praćenjem stenica i blagovremeno će obavestiti o potrebi hemijskog suzbijanja u usevima i zasadima.

Slika1. Braon mramorasta stenica

velika slika

slika2. Zelena povrtna stenica-larva

Velika slika

slika3. Jaja pred piljenje-povrtna zelena stenica

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.