Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Prisustvo kukuruzne sovice (Helicoverpa armigera) u usevima kukuruza
Prisustvo kukuruzne sovice (Helicoverpa armigera) u usevima kukuruza

Na lokalitetima Batajnica, Obrenovac i Sopot usevi merkantilnog kukuruza su u fazi od razvijeno 9 i više listova  do pojavljuje se drugo kolence (BBCH 19-32).

Vizuelnim pregledom useva kukuruza na lokalitetu Batajnica registrovano je prisustvo jaja kukuruzne sovice (Helicoverpa armigera) na licu lista kukuruza u niskom intenzitetu napada. 

Kukuruzna sovica  je polifagna štetočina i hrani se na oko 250 raznih gajenih i spontanih vrsta biljaka. U poljoprivrednoj proizvodnji kod nas može napraviti velike štete u usevima kukuruza, paprike, paradajza, duvana, pasulja, boranije, soje, lucerke i drugih biljaka. Suptropska je vrsta, a u naše krajeve leptiri doleću sa područja Mediterana, ovde se dalje razmnožavaju i priključuju se lokalnim populacijama. Tokom godine razvija 2-3 generacije.

 

Leptiri se sreću od sredine maja pa sve do sredine septembra. Jaja polažu pojedinačno na listove, peteljke, plodove.

 

Štete nanose gusenice koje se hrane na vegetativnim i generativnim delovima biljaka. Najpre se hrani lišćem, a kasnije se ubušuje u plodove, usput prljajući plod izmetom koji je podložan truljenju i gubi tržišnu vrednost. Na kukuruzu napadnuti klipovi podložni su infekciji različitim vrstama patogena. Neki od patogena poput gljiva iz roda Aspergilus, Fusarium i Penicilium imaju sposobnost sinteze mikotoksina koji su opasni po zdravlje ljudi i životinja.

 

RC Beograd nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u usevima kukuruza.

 

slika 1. Jaje kukuruzne sovice na listu kukuruza (Batajnica 2023)

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.