Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Fuzarioza klasa pšenice i ječma
Fuzarioza klasa pšenice i ječma

Na području rada RC Beograda i Mladenovca usevi pšenice i ječma se nalaze u fazi razvoja od srednja mlečna zrelost do rane voštane zrelosti  BBCH 75-83.

Obilaskom parcela sa usevom pšenice registrovano je prisustvo fuzarioze klasa  (Fusarium graminearum), a napadnuti klasovi su na 38% od pregledanih klasova. Registrovali smo, da je, procenat zaražene površine klasa u kategoriji 3 (15-21%), kategorije 4 (22-33%) i 5 (34-50%) zastupljen do 90% od zaraženih klasova. Procenat zaražene površine klasa u kategoriji 1 (1-7%) i kategoriji 9 (>90%) je oko 10% od zaraženih klasova.

Osim toga, u usevu ječma uočili smo prisustvo fuzarioze klasa  (Fusarium graminearum), a napadnuti klasovi su  na do 26% od pregledanih klasova. Konstatovali smo, da je, procenat zaražene površine klasa u kategoriji 3 (15-21%) i kategorije 4 (22-33%) zastupljen do 80% od zaraženih klasova. Procenat zaražene površine u ostalim kategorijama je oko 20% od zaraženih klasova.

Infekcija ovim patogenom, ostvaruje se u fazi cvetanja u uslovima učestalih kiša, ali i u uslovima velike vlažnosti i optimalnih temperatura vazduha. Gljiva se razvija u fazi mlečne zrelosti i svaka kiša u tom periodu doprinosi širenju infekcije sa klasića na klasić. Bolest može zahvatiti pojedinačne klasiće, delove klasa ili čitav klas i oni gube zelenu boju postaju bledi i slamasto žuti.

Zaražena zrna su štura, lošeg kvaliteta i mogu da sadrže mikotoksine koji su štetni u ishrani ljudi i životinja.

slika1,2 Simptomi Fuzarium graminearum na klasu pšenice i ječma

 

velika slika                velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.