Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Krompirov moljac (Phthorimea operculella)
Krompirov moljac (Phthorimea operculella)

Na području delovanja RC Beograd i Mladenovac, usevi krompira se u zavisnosti od vremena setve, sortimenta i lokaliteta, nalaze u fazi od kraja razvoja krtola do vađenja.

Na feromonskim klopkama postavljenim u usevima krompira registrovani su ulovi krompirovog  moljca (Phthorimea operculella), ali je ta brojnost još uvek niska.

Prognoziran porast temperature u narednom periodu pojačaće aktivnost krompirovog moljca, što je veoma kritičan period u proizvodnji krompira, pogotovo kasnog sortimenta koji će još izvesno vreme biti na parclema. Međutim, ukoliko se i rane sorte ostave na parcelama bez nadzora, štete mogu biti izuzetno velike. 

 ali  ikasnog krompira. (preporuka 21.7.2021)

Neophodno je naglasiti, da je, u predhodnoj godini registrovana visoka brojnost navedene štetočine, tokom jula i avgusta meseca, te se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje, ako je u toku vađenje krompira u cilju kontrole pojave i brojnosti krompirovog moljca preduzmu niz preventivnih mere borbe:

            U usevu krompira sa žutom i suvom cimom što pre treba pristupiti vađenju krompira.                 

Krompir treba vaditi u što kraćem roku, i skloniti ga sa parcele, kako bi se predupredilo polaganje jaja na njih.

Skladištiti  zdrave krtole.

Skladišta u kojima se odlaže krompir treba da imaju kontrolisane uslove sa temperaturom ispod 100C.

            Skladišta  krompira treba na svim otvorima da budu obezbeđena sa gustom mrežom kaka bi se sprečio ulet imaga krompirovog moljca.

U usevima krompira  sa  kasnim sortimentom, preporučuje se:

            Bez obzira na količinu padavina u predhodnom periodu, ako se u narednom periodu ukaže potreba, treba nastaviti sa navodnjavanjem, čime se održava dobra kondicija useva i stvara se kompaktnost bankova, bez pukotina zemlje. Na taj način se ne dozvoljava prolazak ženki do krtola u zemljištu.

Poslednja preporuka o merama zaštite krompira za region Beograda može se pogledati na linku.

Comments

There are no comments yet for this post.