Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Crna pegavost vinove loze (Phomopsis viticola)
Crna pegavost vinove loze (Phomopsis viticola)

Na teritoriji RC Beograd  i Mladenovac  vinova loza se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalazi u različitim fazama razvoja, od početka bubrenja pupoljka do faze vunenih pupoljaka (BBCH 01-05).

Vizuelnim pregledom je uočeno prisustvo simptoma crne pegavosti vinove loze (Phomopsis viticola) na lastarima u vidu srebrnkastih zona na kojima se nalaze crna telašca.

Prve infekcije nastupaju početkom vegetacije u uslovima dužeg perioda vlaženja i pri temperaturi vazduha iznad 100C. Na zaraženim lastarima prvo se pojavljuju tamne pege, kasnije  pukotine i kraste, a takvi lastari zaostaju u porastu i na njima se formira manje grozdova.

Suzbijanje crne pegavosti vinove loze trebalo bi sprovesti preventivnim merama, prvo odabrati zdrav sadni materijal, a osim toga, rezidbom bi trebalo ukloniti i uništiti zaražene lastare.

RC Beograd i Mladenovac nastavlja sa praćenjem faze razvoja vinove loze i uslova spoljne stredine i blagovremeno će obavestiti o momentu hemijskog tretmana u cilju suzbijanja prouzrokovača crne pegavosti vinove loze.

Slika1

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.