Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Zdravstveno stanje useva paprike na teritoriji RC Šabac
Zdravstveno stanje useva paprike na teritoriji RC Šabac

Na teritoriji delovanja RC Šabac paprika iz rasada na otvorenom polju se nalazi u fazi  9 i više listova na glavnom stablu do formiranja  sporednih stabala (BBCH 19-22), dok je paprika u plasteničkoj proizvodnji u fazi razvoja ploda (BBCH 72-75).

 

Vizuelnim pregledom useva paprika na različitim lokalitetima (Mrđenovac, Miokus, Mala Vranjska, Žabari) i u različitim sistemima uzgoja (bašta, plastenik, usev pod sistemom kap po kap, organska proizvodnja) registrovano je prisustvo simptoma na biljkama koji upućuju na viroze.

Virusi koji se redovno javljaju u proizvodnji paprike u našoj proizvodnji su virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus –CMV) i virus mozaika lucerke (Alfa mosaic virus –AMV). 

Virus mozaika krastavca se prenosi lisnim vašima, mehaničkim putem i sokom zaraženih biljaka, ali se ne prenosi semenom paprike i paradajza. Najveći izvor zaraze su zaraženi biljni ostaci u zemljištu.

Virus mozaika lucerke se prenosi semenom paprike i lucerke, mehaničkim putem i lisnim vašima.

 

Simptomi napada ovih virusa se ogledaju u pojavi hlorotičnog mozaika na listovima žuto zelene boje, deformaciji listova, skraćivanja internodija i dobijanja žbunastog izgleda, pa sve do deformacije cvetova.

 

 

 Sa ciljem kontrole viroza u proizvodnji paprike preporučuju se sledeće mere:

- uništavanje zaraženih biljaka,

- suzbijanje vaši kao vektora virusa,

- suzbijanje korova koji su rezervoari virusa.

 

Vizuelnim pregledom useva na otvorenom polju registrovano je prisustvo položenih jaja pamukove sovice (Helicoverpa amigera) na do 2% biljaka. Ova štetočina je veoma značajna u proizvodnji paprike, a najveće štete prave larve koje se hrane generativnim organima biljaka. Trenutno se u proizvodnji paprike sprovode tretmani sa ciljem suzbijanja vaši i tripsa čime se suzbija i pamukova sovica.

 

 

RC Šabac nastavlja sa praćenjem zdavstvenog stanja useva paprike.

Comments

There are no comments yet for this post.