Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Mere kontrole rutave bube u jagodama
Mere kontrole rutave bube u jagodama

Na području delovanja RC Šabac, u zasadima jagoda, registrovana je pojava rutave bube (Tropinota hirta) u manjoj brojnosti. U narednom periodu se očekuje povećanje aktivnosti ove štetočine.

 

rutava buba 

 

lovna posuda

Ova polifagna štetočina oštećuje cvetove, hraneći se prašnicima, tučkom i kruničnim listićima. U početku se hrane na cvetovima korovskog bilja, a potom odlaze na cvetove raznih voćnih vrsta. Rutava buba je odličan letač. Tokom dana najaktivnija je u periodu od 10 – 16 časova.

U cilju kontrole i suzbijanja rutave bube hemijske mere zaštite nisu moguće zbog prisustva pčela i drugih polinatora u zasadima, pa su opravdane samo mehaničke mere zaštite.

Preporučuje se postavljanje lovnih posuda bele ili plave boje sa vodom uz dodatak mirisnog atraktanta (anis, cimet, negro bombone, voćni sirup) u cilju masovnog izlovljavanja ove štetočine.
Posude treba postaviti u što većem broju po obodu parcele, a manji broj rasporediti unutar parcele. U voćnjacima ne treba suzbijati korove koji cvetaju u prvom redu maslačak, u cilju smanjenja aktivnosti ove štetočine na cvetovima voća.

Comments

There are no comments yet for this post.