Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Mere kontrole rutave bube u jagodama
Mere kontrole rutave bube u jagodama

Na području delovanja RC Šabac, u zasadima jagoda, registrovana je pojava rutave bube (Tropinota hirta) u manjoj brojnosti. U narednom periodu se očekuje povećanje aktivnosti ove štetočine.

 

rutava buba 

 

lovna posuda

Ova polifagna štetočina oštećuje cvetove, hraneći se prašnicima, tučkom i kruničnim listićima. U početku se hrane na cvetovima korovskog bilja, a potom odlaze na cvetove raznih voćnih vrsta. Rutava buba je odličan letač. Tokom dana najaktivnija je u periodu od 10 – 16 časova.

U cilju kontrole i suzbijanja rutave bube hemijske mere zaštite nisu moguće zbog prisustva pčela i drugih polinatora u zasadima, pa su opravdane samo mehaničke mere zaštite.

Preporučuje se postavljanje lovnih posuda bele ili plave boje sa vodom uz dodatak mirisnog atraktanta (anis, cimet, negro bombone, voćni sirup) u cilju masovnog izlovljavanja ove štetočine.
Posude treba postaviti u što većem broju po obodu parcele, a manji broj rasporediti unutar parcele. U voćnjacima ne treba suzbijati korove koji cvetaju u prvom redu maslačak, u cilju smanjenja aktivnosti ove štetočine na cvetovima voća.

Comments

There are no comments yet for this post.