Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Kila kupusa
Kila kupusa

Kilu kupusa prouzrokuje gljiva Plasmodiophora brassicae koja se u poslednje vreme sve češće javlja na našem proizvodnom području usled gajenja kupusa u monokulturi.

Lišće zaraženih biljaka dobija najpre svetlozelenu boju, a kasnije požuti. Na korenu i podzemnim delovima stabla dolazi do formiranja izraslina, odnosno gukastih tvorevina. Usled infekcije ovim patogenom biljke zaostaju u porastu, a glavica se ili ne formira ili ostaje sitna i meka. Zaražene biljke propadaju ostavljajući ogoljena mesta na parceli.   

 

kila kupusa

Ovaj patogen se održava u zemljištu u vidu trajnih spora. Iz njih klijaju zoospore koje vrše infekcije na korenu. U zaraženim ćelijama korena dolazi do ubrzane deobe i nastaju krupne ćelije, odnosno dolazi do zadebljanja i gukastih tvorevina. U ovim tvorevinama obrazuju se trajne spore koje nakon raspadanja zaraženog tkiva korena dospevaju u zemljište.

Suzbijanje ove bolesti je teško. Zadovoljavajuće rezultate daju samo kombinacije različitih mera kontrole. Trajne spore dugo zadržavaju vitalnost u zemljištu, s toga je plodored najvažnija mera kontrole ove bolesti. Na zaraženim parcelama ne treba gajiti kupus najmanje 7 godina. Za sadnju kupusa koristiti dobro drenirano zemljište slabo alkalne reakcije. Takođe, jedna od mera kontrole je i hemijska dezinfekcija zemljišta za proizvodnju rasada kao i samog rasada pre rasađivanja. Ukoliko dođe do pojave bolesti, preporučuje se uklanjanje i uništavanje zaraženih biljaka.

Comments

There are no comments yet for this post.