Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Dozrelost pseudotecija (X nedelja)
Dozrelost pseudotecija (X nedelja)

Na teritoriji RC Zrenjanin, lokalitet Sutjeska, zasadi jabuke se u zavisnosti od sortimenta nalaze u fazi od kraj cvetanja (BBCH 69, sorta Zlatni Delišes) do faze razvoja ploda: plodovi dostigli dimenzije do 10mm (BBCH 71, sorta Ajdared).

Ovonedeljnim laboratorijskim pregledom pseudotecija sa opalog lišća jabuke registrovano je prisustvo zrelih askospora prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

Kod sorte Ajdared od pregledane 52 pseudotecije u četrnaest pseudotecija je formirano do 25% askospora, u osam pseudotecija je formirano od 25 do 50% askospora, u šest pseudotecija je formirano od 50 do 75% askospora, i u jednoj pseudoteciji je formirano preko 75% askospora. Procenat dozrelosti za ovu nedelju iznosi 25%.

Kod sorte Zlatni Delišes od pregledanih 55 pseudotecija u trinaest pseudotecija je formirano do 25% askospora, u jedanaest pseudotecija je formirano od 25 do 50% askospora, u deset pseudotecija je formirano od 50 do 75% askospora, i u dve pseudotecije je formirano preko 75% askospora. Procenat dozrelosti za ovu nedelju iznosi 33,18%.

RC Zrenjanin nastavlja sa praćenjem dozrelost pseudotecija ovog patogena.

 

Askusi sa askosporama

Comments

There are no comments yet for this post.