Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Stanje useva ozimih ječmova u regionu Srednjeg Banata
Stanje useva ozimih ječmova u regionu Srednjeg Banata

Na teritoriji RC Zrenjanin, usevi ozimog ječma u zavisnosti od roka setve, sortimenta i navodnjavnja, se nalaze u fazi od 3 do 5 listova razvijeno (BBCH 13-15) do faze bokorenja, 3 do 4 sekundarna stabla vidljivo (BBCH 23-24).

Vizuelnim pregledom biljaka pšenice, u suvom ratarenju, koji se nalaze u fazi razvoja listova, registrovano je prisustvo prouzrokovača mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 6 % biljaka.

Prisustvo aktivnih rupa glodara je zanemarljivo, a trenutni pad temperature uz golomrazicu uticaće na mortalitet glodara.

fenofaza razvoja ječma

Na teritoriji RC Zrenjanin, proizvodnja ozimih ječmova u uslovima navodnjavanja zastupljena je na oko 5% od ukupnih površina pod ječmom. Biljke su izuzetno dobro razvijene sa prisutnih 3 do 4 sekundarnih stabala.

 

   faza razvoja           bokorenje ječma

Vizuelnim pregledom biljaka, registrovano je prisustvo prouzrokovača mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora  teres) na 61 % biljaka, prouzrokovača pepelnice žita (Erysiphe graminis) na 22%  biljka i prouzrokovača sočivaste pegavost ječma (Rhynchosporium secalis) na 8% biljaka.

 

pepelnica ječma     mrežasta pegavost ječma

RC Zrenjanin nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih ječmova i pravovremeno će izvestiti o sprovođenju hemijskih mera zaštite.

Comments

There are no comments yet for this post.