Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Preventivne mere u kontroli patogena u proizvodnji soje
Preventivne mere u kontroli patogena u proizvodnji soje

Uoči setve soje kao jedne od važnijih ratarskih kultura u našem regionu, želimo da podsetimo proizvođače o preventivnim merama koje mogu preduzeti u kontroli štetnih organizama, pre svega patogena.

 

Od patogena koji se mogu registrovati u usevima soje, najveće smanjenje prinosa mogu izazvati oni koji napadaju stablo, a to su prouzrokovači: bele truleži (Sclerotinia sclerotiorum) i sušenje stabla i mahuna soje (Phomopsis sojae). U godinama sa učestalim i povećanim količinama padavina ovi patogeni se javljaju u značajnijem intenzitetu. Simptomi bele truleži se uočavaju na prizemnom delu stabla u vidu bele micelije, a na preseku stabla su prisutne sklerocije. Simptomi sušenja stabla i mahuna soje se uočavaju na stablu, lisnim peteljkama, mahunama i semenu. Na stablu se javljaju tamne pege, a krajem vegetacije na svim zaraženim delovima se uočava prisustvo piknida. Usled zaraze ovim patogenima dolazi do dezorganizacije biljnog tkiva u stablu i pri jačem napadu dolazi do lomljenja stabljike i poleganja biljaka.

 

Na listovima soje se u vlažnim uslovima skoro svake godine javljaju simptomi plamenjače soje (Peronospora manchurica). Ovaj patogen se najčešće ne javlja u intenzitetu koji iziskuje primenu fungicida, ali se prenosi semenom, te su preventivne mere značajne za njeno suzbijanje.

 

U usevu soje u cilju postizanja visokih prinosa se preporučuje primena sledećih preventivnih mera:

  • plodored - plodored od 4 do 5 je svakako najvažnija mera u cilju smanjenja infektivnog materijala. Napominjemo da su suncokret, soja i uljana repica kulture koje imaju belu trulež kao zajedničkog patogena, što treba uzeti u obzir pri formiranju plodoreda,
  • setva zdravog semena- s obzirom da se ovi patogeni prenose semenom, ovo je važna mera u borbi protiv njih,
  • zaoravanje žetvenih ostataka i
  • setva otpornih sorti.

Comments

There are no comments yet for this post.