Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Braon mramorasta stenica
Braon mramorasta stenica
U regionu koji pokriva RC Vršac registruje se prisustvo braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) na mnogim biljnim vrstama.
To je polifagna, invazivna vrsta koja svojom ishranom može da nanese štete velikom broju biljaka.Usni aparat joj je prilagođen za bodenje i sisanje te na taj način dolazi do oštećenja. Na mestima  uboda može doći do razvoja sekundarnih patogena.
U ovoj vegetaciji je do sada, na čitavom području rada RC Vršac, prisustvo braon mramoraste stenice  registrovano na kajsiji, višnji, breskvama, kupinama, kukuruzu, malinama i vinovoj lozi. Za sada je njeno prisustvo vezano za manje površine u blizini stambenih objekata (okućnice, bašte) kao i u zasadima gde nije bilo primene insekticida.  
 
Slika 1. Jajno leglo i tek ispiljene larve
 
Slika 2. Larve na klipu kukuruza
 
Slika 3. Štete na plodu kajsije od ishrane braon mramoraste stenice
 
 
Suzbijanje svih vrsta stenica pa i ove je veoma otežano. Primena insekticida je ograničavajuća s obzirom da se javljaju u usevima u periodu sazrevanja. Postavljanje klopki za njihovo izlovljavanje i smanjivanje populacije je u zemljama u kojima je ova vrsta u povećanoj brojnosti najčešći način borbe.

Comments

There are no comments yet for this post.