Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Azijska voćna mušica
Azijska voćna mušica
U regionu koji pokriva RC Vršac u lovnim klopkama koje su postavljene u zasadima voća u periodu sazrevanja (vinova loza,breskva) registruju se imaga azijske voćne mušice (Drosophila suzukii).
Značaj ove mušice ogleda se u tome što je ženka sposobna da svojom testerastom legalicom zaseca zdrave plodove i u njih polaže jaja.Pojavljuje se u zasadima u periodu promene boje plodova kada je primena insekticida otežana zbog karence preparata.
Ova mušica ima visok reprodukcioni potencijal.Larve svojom ishranom doprinose pojavi truleži na plodovima u fazi sazrevanja.
U cilju praćenja i suzbijanja azijske voćne mušice preporučuje se postavljanje većeg broja lovnih klopki koje se prave jednostavno od plastičnih flaša:
 
 
Atraktant koji privlači ovu mušicu se sastoji od mešavine crnog vina,jabukovog sirćeta i nekoliko kapi deterdženta i sipa se u flaše.
Mere koje se preduzimaju u cilju smanjenja populacija i šteta se sastoje u sledećem:
  • postavljanje što većeg broja klopki za izlovljavanje mušica
  • sanitarne mere- ne ostavljanje plodova posle berbe,jer predstavljaju izvor za nesmetano umnožavanje;čišćenje gajbica od ostataka plodova;uništavanje korova oko parcela koji imaju plodove
  • skraćivanje intervala berbe plodova
  • hemijske mere su otežane zbog karence insekticida u periodu sazrevanja voća

Stablo višnje sa neobranim plodovima (posle završene berbe) u čijim plodovima se sada beleže visoke brojnosti imaga azijske voćne mušice

Comments

There are no comments yet for this post.