Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Žilogriz (Capnodis tenebrionis)
Žilogriz (Capnodis tenebrionis)
 Na lokalitetu Bela Crkva u zasadu višanja,sorta Oblačinska uočeno je sušenje dela a takođe i celih stabala.Početkom aprila meseca u prizemnom delu osušenih stabala i na samom korenu registrovane su  larve iz familije Buprestidae. Pregledom ovog zasada 22.05. konstatovano je da je došlo do pojave imaga žilogriza - Capnodis tenebrionis.
 
Poluosušeno stablo
 
 Imago u krošnji drveta
 
 
Prezimljava larva ili imago.Pojava imaga je u maju mesecu.Štetočini odgovaraju manjak padavina i povišene temperature.Odrasle jedinke se registruju u vrhu krošnje na osunčanim mestima u toku najtoplijeg dela dana.Ishranjuje se biljnim delovima bogatim celulozom (kora mladih grana,lisne drške i listovi). U periodu kraj maja-juli ženka odlaže jaja na donji deo stabla ili u zemlju oko stabla.Period embrionalnog razvića traje 10-20 dana.Larve se posle piljenja kreću ka korenu u koji se ubušuju. Razvijaju se 1-2 godine i hrane se prvo tanjim a potom debljim korenovima.Larve završnih stadijuma razvića se hrane na korenovom vratu i prizemnom delu stabla.Prvo dolazi do pojave sitnijih listića i plodova a potom do sušenja grančica na vrhu stabla.Siguran simptom prisustva ove štetočine je sušenje delova a potom i celih stabala u vremenskom periodu od nekoliko godina.Osušena stabla se lako vade iz zemlje jer su bez korenovog sistema.
 
Ovo je štetočina koštičavih voćnih vrsta:pre svega višnje i trešnje a potom šljiva,breskva,kajsija,badem.
 
Suzbijanje žilogriza se sprovodi  primenom mehaničkih,agrotehničkih i hemijskih mera borbe a najvažnije su preventivne mere:
  • pri podizanju novih zasada koristiti nezaražen sadni materijal
  • na iskrčenim površinama 3-5 godina ne podizati voćnjak
  • navodnjavanje i češća obrada zemljišta u periodu piljenja larvi (maj-juli) doprinose njihovoj visokoj smrtnosti
  • zaštita zemljišta i prizemnog dela stabla PVC folijom u cilju sprečavanja ženki da odlože jaja
  • zaražena stabla ukloniti iz voćnjaka i spaliti a rupu nakon vađenja istretirati zemljišnim insekticidima
  • sakupljanje odraslih jedinki
  • suzbijanje imaga insekticidima u toku dopunske ishrane,a pre odlaganja jaja
  • pri podizanju novih zasada,tretirati zemljišnim insekticidima iskopane jame.Takođe prvih godina razvoja voćaka tretirati zemljište do 1m oko stabala insekticidima uz njihovu inkorporaciju u površinski sloj u periodu piljenja larvi
 

Comments

There are no comments yet for this post.