Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Ozima sovica-Agrotis segetum
Ozima sovica-Agrotis segetum

Na feromonskim klopkama postavljenim u usev kukuruza RC Vrbas, lokalitet Vrbas, registrujemo povećanje brojnosti ulovljenih imaga ozime sovice, Agrotis segetum. Ova štetočina prati se i pomoću svetlosnih lovnih lampi, ali se u njima registruju samo pojedinačni primerci.

Ozima sovica je široko rasprostranjena i spada u najraširenije i najopasnije štetne insekte na oranicama. Vrlo je polifagna. Ima dve generacije (obrazuje delimično i treću) i prezimljava kao odrasla gusenica u zemljištu polja na kojima su gajene razne biljke. Štete pričinjavaju gusenice. Mlade gusenice (I i III) uzrasta najpre samo skeletiraju list, zatim prave manje i veće otvore, dok gusenice starijeg uzrasta (IV i VI) izgrizaju čitav list ili pregrizaju (podgrizaju) biljke na mestu prelaska stabla u koren. Usevi  se proređuju, u vidu karakterističnih manjih ili većih oaza, golih mesta. Po značaju je daleko važnija prva generacija, od koje najveći gubici nastaju na okopavinama (na duvanu, šećernoj repi, kukuruzu, krompiru, raznim povrtarskim usevima).

Razmnožavanju naročito doprinosi prisustvo obilja spontane flore, pogotovo brojna zakorovljena strništa.

 U snižavanju brojnosti sovice većeg značaja imaju mnogobrojni prirodni neprijatelji, parazitoidi, predatori i prouzrokovači raznih bolesti.

Insektivorne ptice, naročito vrane i čvorci, uništavaju brojne gusenice.

RCVrbas nastavlja sa daljim monitoringom ove štetočine.

 

 

Prikaz broja ulovljenih imaga na Feromonskim klopkama u usevu kukuruza

Comments

There are no comments yet for this post.