Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Pojava braon mramoraste stenice i povrtne stenice na području RC Subotica
Pojava braon mramoraste stenice i povrtne stenice na području RC Subotica

Na području delovanja RC Subotica registrovano je prisustvo larvi braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) i zelene ili povrtne stenice (Nezara viridula) na gajenim biljkama i na spontanoj flori, baštama. Za sada je intenzitet pojave nizak.

larve braon mramoraste stenice

larva povrtne stenice

I jedna i druga vrsta su polifagne a štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve sisanjem biljnih sokova iz svih nadzemnih delova biljaka. Napadnuti plodovi gube tržišnu vrednost (na mestu uboda se javljaju pege, deformišu se plodovi, ukus je neprijatan). Indirektne štete se ogledaju u tome što mesta uboda predstavljaju ulazni otvor za patogene prouzrokovače različitih vrsta truleži.

Suzbijanje je veoma otežano imajući u vidu da se javljaju u periodu sazrevanja voća i povrća, kada je primena insekticida ograničena, i da u našoj zemlji nema registrovanih insekticida za njihovo suzbijanje.  Na manjim proizvodnim površinama moguće je njihovo mehaničko sakupljanje i uništavanje.

Comments

There are no comments yet for this post.