Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Pojava azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) i preventivne mere kontole
Pojava azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) i preventivne mere kontole

RC Sombor, na punktovima Apatin, Karavukovo i Riđica u zasadima maline, trešnje i vinove loze vrši monitoring azijske voćne mušice Drosophila suzukii. Sa redovnim praćenjem ove štetočine RC Sombor je počeo još 2015. godine i tokom prethodnih sezona prva imaga registrovana su tek polovinom jula. Ove godine, u lovnim klopkama sa mirisnim atraktantom 31.3.2021, na punktu Apatin, u zasadu maline su registrovani ulovi imaga ove voćne mušice.

Azijskoj voćnoj mušici domaćini mogu biti veliki broj voćnih vrsta, a ovako rana pojava odraslih jedinki ukazuje na rizik od nastanka šteta u usevima jagoda, trešanja, ranih bresaka i drugog voća.

Ženka polaže jaja na zrele plodove tako što testerastom legalicom zaseče pokožicu ploda i u plod ubaci jaje. U zavisnosti od temperature, u proseku za 7-10 dana, pile se larve. Napadnuti plodovi ubrzano propadaju i podložni su truljenju.

U cilju smanjenja populacije ove štetočine preporučuje se sprovođenje sledećih mera:

 

- postavljanje velikog broja lovnih  klopki radi izlovljavanja odraslih jedinki (plastične flaše  zapremine 1,5 l sa napravljena 3  otvora sa jedne strane i prorezom za širenje mirisa sa druge strane). U napravljene klopke se sipa 1,5 dl crnog vina, 1,5 dl jabukovog sirćeta i par kapi deterdženta za sudove. Napravljene klopke treba postaviti po obodima, na razmak 2-3 m  i unutar parcela na rastojanje od 5m.

-održavanje ivica parcela i ukljanjanje biljnih vrsta koje mogu biti domaćini ovoj štetočini poput divlje kupine, zove, džanarike i dugih divljih vrsta voća.

RC Sombor nastavlja sa redovnim praćenjem ove štetočine, a o ostalim merama kontrole i hemijskim merama zaštite blagovremeno će obavestiti poljoprivredne proizvođače.

Comments

There are no comments yet for this post.