Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Bolesti zelene salate u plasteničkoj proizvodnji
Bolesti zelene salate u plasteničkoj proizvodnji

Obilaskom useva zelene salate u plasteničkoj proizvodnji, primećeno je prisustvo plamenjače zelene salate (Bremia lactucae) i sive truleži (Botrytis cinerea).

Bremia lactucae je obligatni parazit zelene salate i limitirajući faktor u plasteničkoj proizvodnji. U uslovima gde su temperature relativno niske, a listovi salate često vlažni, može naneti velike štete. Prenosi se semenom, oosporama u biljnim ostacima i divljim formama roda Lactuca spp.

Prvi simptomi su svetlo zelene do žute uglaste pege, oivičene glavnim lisnim nervima na licu lista (sl. 1), a  na naličju lista se formira bela navlaka od micelije patogena (sl. 2).

 

Bremia lactucae

sl. 1

 

Bremia lactucae

sl. 2

 

U zaštiti salate od ovog patogena, prednost treba dati preventivnim i merama zaštite rasada. Preventivne mera suzbijanja su: gajenje salate u plodoredu, setva tolerantnih sorata, uklanjanje biljnih ostataka, regulisanje temperature i vlažnosti vazduha, sprečavanje zadržavanja vode na biljkama, izbalansirano đubrenje azotom.

Od hemijskih sredstava registrovani su preparati na bazi fosetil-aluminijuma-Aliette 80 WP 0,25-0,37% Prilikom tretiranja voditi računa o karenci koja iznosi 14 dana.

 

Siva trulež (Botrytis cinerea) parazitira salatu u svim fazama razvoja, pa i posle toga u skladištu i transportu. Prvi simptomi na starijim biljkama se javljaju u vidu vodenastih pega u osnovi lista, pege postaju hlorotične i prekrivene sivom micelijom (sl. 3 i sl. 4). Infekicija često počinje sa mesta oštećenja lišća. Kod jako zaraženih biljka, razvijaju se bakterije, koje unutrašnje listove pretvaraju u sluzastu masu. Gljiva se održava u zemljištu i zaraženim biljnim ostacima. Regulisanje temperature i vlažnosti vazduha i zemljišta u zaštićenom prostoru predstavlja osnovnu meru suzbijanja (često provetravanje u uslovima povećane vlage). Ukoliko dođe do infekcije, potrebno je ukloniti zaražene biljke.

 

sl. 3

 

sl. 4

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.