Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Bakteriozna plamenjača jabučastog voća - Erwinia amylovora
Bakteriozna plamenjača jabučastog voća - Erwinia amylovora

Na terenu RC Sremska Mitrovica, zasadi kruške nalaze se u fenofazi: drugo opadanje plodova, plodovi dostigli veličinu do 40 mm (BBCH 73-74)

Pregledom zasada uočena je pojava ,,naknadnog  cvetanja,, koja je naročito izražena kod sorte Karmen, koja je pored sorte Viljamovka, jedna od najzastupljenijh sorti kruške na našem terenu.

 

.

Velika slika

Vremenski uslovi (temperature i vlažnost) i prisustvo ,,naknadnog  cvetanja,, stvaraju visok rizik od infekcija prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora).

Na ovu bolesti najosetljivije voćne vrste su dunja, kruška, jabuka i mušmula.

Preporuka proizvođačima je mehaničko uklanjanje ovih cvetova, kao i zaraženih biljnih delova ukoliko su oni prisutni u voćnjaku. Simptomi ove bolesti na granama pojavljuju se u vidu „pastirskog štapa“, a na plodovima dolazi do pojave mrke boje. U povoljnim uslovima za razvoj ovog patogena iz zaraženih biljnih delova curi bakterijski eskudat koji služi za dalje širenje ove bolesti.

Prilikom mehaničkog uklanjanja zaraženih biljnih delova treba zahvatiti 20 do 30 cm biljnog tkiva bez simptoma. Obavezna je i dezinfekcija alata nakon svakog reza. Uklonjene biljne delove treba staviti u vreću, izneti iz voćnjaka i spaliti.

Nakon mehaničkog uklanjanja zaraženih biljnih delova, u cilju dezinfekcije preseka i povreda nastalih rezidbom,  preporučuje se tretman preparatom na bazi bakar oksihlorida ili bakar hidrosida u koncentraciji 0,3%.

Sprovođenje mehaničkih mere zaštite preporučuje samo po toplom, mirnom i suvom vremenu.

Comments

There are no comments yet for this post.